Hepatitis A
- Hepatitis A di sebabkan oleh virus Hepatitis A .
- Ia mengakibatkan hati anda bengkak dan kurang berfungsi.
- Hepatis A cepat berjangkit.
- Penyakit ini tidak menyebabkan maut atau kematian.
- Penyakit ini tidak menyebabkan jangkitan kuman yang berterusan.
Jangkitan dari hepatitis A akan menghasilkan kelalian (imuniti) terhadap penyakit ini sepanjang hayat.
Di Malaysia, terdapat 222 kes-kes hepatitis A pada tahun 2003 (kadar insiden 0.89/1000 penduduk)
Apakah jenis-jenis makanan yang biasa dikaitkan?
- Buah - buahan dan sayuran mentah
- Makanan bercengkerang yang diambil dari air yang tercemar( kerang, etok, lala, kepah, kupang dan tiram )
- Air
- Ais
Apakah tanda-tanda dan gejala?
- Mata kekuningan
- Kencing kotor dan berwarna gelap
- Loya
- Demam
- Keletihan / kelesuan
- Kurang selera makan
- Sakit perut
- Muntah
- Gatal seluruh badan
- Najis berwarna seperti tanah liat (kuning pucat)
Perhatian: Tidak semua pengidap mendapat gejala seperti diatas. Gejala ini akan muncul dalam jangka masa beberapa hari
Bagaimanakah penyakit ini merebak?
- Melalui dampingan rapat dari seorang yang mengalami jangkitan
- Melalui makanan dan minuman yang tercemar
- Makan makanan seperti buahan, sayuran atau lain-lain makanan yang telah tercemar semasa mengendalikannya
- Makan makanan bercengkerang yang diambil dari air tercemar
- Minum minuman air atau ais batu yang tercemar
Rawatan
- Kebanyakkan orang yang mendapat hepatitis A akan sembuh sendiri dalam beberapa minggu
- Rehat untuk beberapa hari / minggu dan elakkan dari minum minuman keras
- Tiada ubatan khusus atau antibiotik bagi merawat hepatitis A
Bagaimanakah untuk mencegah hepatitis A?
- Dapatkan vaksin Hepatitis A
- Amalkan kebersihan diri:
- Basuh tangan dengan menggunakan air dan sabun selepas ke tandas, menukar lampin dan sebelum menyediakan makanan
- Pakai sarung tangan jika anda ada menyentuh najis, darah atau cecair badan dari seseorang
- Kekalkan kebersihan dan sistem pembuangan tinja (najis)yang sempurna terutama salepas banjir atau bencana alam.
- Elakkan makanan yang berisiko:
- Sayuran mentah / ulam dan buah-buahan yang tidak dibasuh dengan bersih,
- Ais batu kecuali ais batu dibuatkan dari air masak / air dari bekalan botol
- Makanan separuh masak atau ikan mentah atau jenis kekerang mentah
- Hanya makan makanan yang telah dimasak dengan sempurna atau makanan panas.
- Hanya menggunakan air yang bersih
- Minum air yang telah dimasak atau air yang telah dibotolkan
- Elakkan dari berenang dalam kolam air tercemar ataupun sungai yang kotor
Apakah tindakan jika saya disyaki mendapat penyakit demam kepialu?
Jumpa doktor anda dengan segera.
No comments:
Post a Comment